آیروپونیک
شناسه پست: 8547
بازدید: 719

آیروپونیک چیست؟

آیا درباره سیستم های ایروپونیک می دانید؟

آیروپونیک کشاورزی مدرن ، دیگر برای کشت و باغبانی نیاز نیست هزینه های هنگفت اضافی  پرداخت کنید امروزه با پیشرفت فناوری روش های مختلفی برای کشت گیاهان ابداع شده است که بسیار با صرفه تر از کشاورزی با خاک می باشد.از جمله این روش ها می توان به کشت هیدروپونیک  و آیروپونیک اشاره کرد.اینها تکنیک‌های مبتنی برکشت بدون خاک هستند که از فناوری برای بهبود هزینه ها و تولید محصولات با کیفیت تر و سالم تر استفاده شده است.

کشت بدون خاک

آیروپونیک چیست؟

آیروپونیک یا هواکشت منشأ یونانی داشته و از دو بخش هوا و کار تشکیل شده است و در واقع همانندکشت هیدروپونیک یکی از انواع سیستم های کشت بدون خاک می باشد .

فناوری با ارائه مزایایی مانند کنترل عوامل محیطی، تحویل خودکار مواد مغذی، و نظارت بر سلامت گیاه، آیروپونیک را متحول کرده است.

در سیستم آیروپونیک رشد گیاهان در یک محیط هوا یا غبار بدون استفاده از هیچ بستری است ،یعنی ریشه های گیاه درهوا معلق هستند و به صورت دوره ای در فواصل زمانی معین با محلول غذایی یا آئروسل محلول غذایی مه پاش یا اسپری شده و تغذیه می شوند و نیازی به بستر کشت خاکی یا پشم سنگ و….ندارند.

در این سیستم ریشه‌های گیاهان در حجمی معلق هستند که هیچ لایه آبی وجود ندارد بلکه مه آلودگی دایمی ریشه گیاه وجود دارد.

سیستم‌های ایروپونیک معمولاً از پمپ‌ها، تایمرها و نازل‌های اسپری برای رساندن غبار بسیار اکسیژنه از آب و مواد مغذی به ریشه‌های گیاه استفاده می‌کنند وقطره‌چکان‌ها به طور مداوم ریشه‌ها را با محلول غذایی اسپری می‌کنند.

آیروپونیک

بزرگترین مزیت آیروپونیک این است که ریشه ها در معرض هوا قرار می گیرند، بنابراین هیچ گاه مشکلی برای کمبود اکسیژن وجود ندارد. هزینه ساخت گلخانه ایروپونیک به دلیل تجهیزات و سیستم ها و اجرا و نصب ، در شروع کار بالا است اما پس از راه اندازی گلخانه در مراحل بعدی مصرف محلول غذایی و آب تا 90 درصد کاهش می یابد و برگشت هزینه اولیه راه اندازی زیر یک سال را در پی خواهد داشت.

کشت ایروپونیک بسیار برای فضاهای سرپوشیده وبسته مناسب است و به خصوص برای کسانی که محیط کشت محدودی دارند و می خواهند در استفاده از فضا صرفه جویی کنند این سیستم بسیار کارساز است و گیاهان همواره در جای خود به صورت ثابت رشد می کنند.

آیروپونیک

مقایسه کشت آیروپونیک با کشت سنتی:

آیروپونیک یک فناوری نسبتاً جدید است، اما قبلاً با موفقیت برای رشد طیف وسیعی از محصولات از جمله کاهو، گوجه فرنگی و توت فرنگی و.. انواع دسبزیجات ….استفاده شده است.

در کشت سنتی که از خاک به عنوان بستر کشت استفاده می شود انرژی گیاه صرف رشد ریشه ها برای پیدا کردن مواد مغذی و همزیستی با دیگر جانداران می شود اما در سیستم ایوپونیک این مواد مغذی به طور مستقیم در اختیار ریشه ها قرار گرفته و کل انرژی گیاه صرف افزایش پوشش برگی و گل دهی می شود به همین دلیل گیاهان رشد سریعتری دارند و مواد مغذی بیشتری جذب می کنند.

آیروپونیک

آیروپونیک چندین مزیت را نسبت به کشاورزی سنتی مبتنی بر خاک ارائه می‌کند، از جمله  آن مزیت ها می توان به نرخ رشد سریع‌تر، بازده محصول بالاتر و استفاده کارآمدتر از محیط کشت و تولید محصولات با کیفت ترو غنی از مواد مغذی اشاره کرد.

همچنین محیط عاری از خاک خطر بیماری ها و آفات منتقله از خاک را کاهش می دهد و امکان رویکرد پایدارتر و سازگار با محیط زیست را برای کشاورزی فراهم می کند.از دیگر مزایای اصلی سیستم ایروپونیک  این است که گیاهان را می توان در طول سال رشد داد، زیرا شرایط محیطی مانند رطوبت، دما، جریان هوا و شدت نور را می توان با استفاده از ابزارها و سیستم های خاص به طور مصنوعی کنترل کرد.

انواع کشت ایروپونیک:

انواع کشت آیروپونیک معمولا به دو نوع پرفشار و کم فشار تقسیم می­‌شود که واحدهای کم فشار شامل کشت عمود استوانه ای و کشت عموددیواری است و واحد پرفشار شامل آیروپونیک سطلی میباشد.

 

کم فشار بیشترین استفاده را توسط پرورش دهندگان خانگی دارد زیرا هزینه پایین و راه اندازی آسان تر است، در حالی که فشار بالا روش ترجیحی برای تولید تجاری است زیرا معمولا کارآمدتر است.

کشت آیروپونیک کم فشار:

در این روش کشت کم فشار  گلخانه داران شخصا می توانند سیستم خود را به سادگی وبا کمترین هزینه راه اندازی کنند. ایروپونیک کم فشار از یک پمپ کم فشار برای ایجاد یک غبار ملایم استفاده می کند که به ریشه گیاهان می رسد. در ایروپونیک فشار کم، مه بیشتر شبیه یک اسپری یا قطرات سبک است و به گونه‌ای طراحی شده است که به ریشه‌ها اجازه می‌دهد تا مواد مغذی را به آرامی و پیوسته جذب کنند و منبع تدریجی و ثابت‌تری از مواد مغذی را فراهم کنند.سیستم های کم فشار شامل کشت عمود استوانه‌­ای و کشت عمود دیواری است که در آیروپونیک کم فشار با پمپ‌های معمولی به صورت آبشاری می‌­باشد.

انواع کشت آیروپونیک

کشت آیروپونیک با فشار بالا:

در آیروپونیک فشار بالا از پمپ‌­های دیافراگمی(تحت فشار) با قدرت 550 کیلوپاسگال استفاده می‌­شود تا فشاری ایجاد کند و محلول غذایی را به صورت پودری و غباری به ریشه گیاه انتقال دهد

غبار ریز ایجاد شده با ایروپونیک با فشار بالا، اکسیژن بیشتری را به ریشه گیاهان می رساند و به آنها اجازه می دهد تا مواد مغذی را به سرعت و کارآمد بالا  جذب کنند.که از نمونه سیستم های ایروپونیک فشار بالا میتوان به آیروپونیک سطلی اشاره کرد.

آیروپونیک سطلی

انواع سیستم های کشت ایروپونیک:

-سیستم های کشت عمودی استوانه ای

-سیستم کشت عمودی دیواری

– سیستم های سطلی

مزایای سیستم ایروپونیک:

– استفاده از حسگرها برای نظارت بر شرایط محیطی (دما، رطوبت و سطوح مواد مغذی)  که به کشاورزان اجازه می دهد تا تصمیمات مبتنی بر داده در مورد تنظیم شرایط برای بهینه سازی رشد گیاه اتخاذ کنند این می تواند شامل تنظیم سطوح مواد مغذی، کنترل دما و رطوبت و نظارت بر سلامت گیاه باشد این امر خطر خطای انسانی را کاهش می دهد و تضمین می کند که شرایط محیطی به طور مداوم برای رشد گیاه بهینه می شود.

علاوه بر این، حسگرها می توانند مسائلی مانند کمبود مواد مغذی، آفات و بیماری ها را قبل از اینکه برای چشم انسان قابل مشاهده باشند، شناسایی کنند این تشخیص زودهنگام می تواند به جلوگیری از، از دست دادن محصول کمک کند و اطمینان حاصل کند که گیاهان سالم و پربار هستند.

-افزایش سرعت رشد : با ایروپونیک، ریشه گیاهان نسبت به زمانی که در خاک یا سایر سیستم های کشت رشد می کند ، به اکسیژن و رطوبت دسترسی بیشتری دارند و در نتیجه رشد سریعتر و بازدهی بیشتری دارند.

-مصرف بسیار کمتر آب: از آنجایی که سیستم های ایروپونیک محصور هستند، مخلوط آب و مواد مغذی به طور مداوم در داخل سیستم بدون رواناب یا تبخیر بازیافت می شود.

-قابل اجرا در فضاهای کم : از آنجایی که سیستم های ایروپونیک  می توانند به دو شکل عمودی و افقی ارائه شوند، فضای کمتری را نسبت به کشاورزی سنتی یا باغ ها اشغال می کنند.

-قابلیت کشت محصول در تمام طول سال: زیرا شرایط محیطی مانند رطوبت، دما، جریان هوا و شدت نور را می توان با استفاده از ابزارها و سیستم های خاص به طور مصنوعی کنترل کرد در نتیجه کشت محصولات در تمام طول سال می تواند انجام بگیرد.

– کاهش نیاز به مواد شیمیایی: محیط بسته و کنترل شده آلودگی احتمالی و مسائل مربوط به آفات را از بین می برد، بنابراین نیازی به علف کش یا آفت کش نیست.

-برداشت  تعداد محصولات بیشتر در یک دوره کشت: به دلیل تعداد حفره های بیشتر

-جذب بالای عناصر مغذی:در کشاورزی سنتی گیاهان برای جذب مواد مغذی باید با جانداران دیگر رقابت کنند اما در سیستم آیروپونیک این مواد به طور مستقیم در اختیار گیاه قرار می گیرد.

روش کار سیستم ایروپونیک:

مراحل مختلف چرخه رشد محصول در اینجا به تصویر کشیده شده است که با کاشت بذر در شاخه های کوکوپیت یا (محیط های کاشت بذر مخصوص تولید شده توسط شرکت آکافارم ) شروع می شود.

پس از جوانه زنی در شرایط بهینه دما، رطوبت نسبی و سایر شرایط ریزاقلیمی و به دنبال آن ظاهر شدن برگ های واقعی در گیاهچه ها ، گیاهچه‌ها بدون ایجاد اختلال در سیستم ریشه و بدون جدا شدن از بستربه سیستم کشت مخصوص انتخاب شده منتقل می شوند و به این عمل پیوند می گویند.

پس از آن در یک دوره رشد بسته به نوع گیاه  در دمای تنظیم شده ، گیاه محلول غذایی مناسب با کنترل میزان پی اچ ،میزان سختی آب و میزان شوری آب و…. دریافت میکند.

تجهیزات گلخانه ایروپونیک:

تجهیزات گلخانه ای ایروپونیک بسته به نوع سیستم میتواند متفاوت باشد ولی به طور کلی سیستم های ایروپونیک تجهیزات مشابهی دارند.نگران خرید تجهیزات گلخانه ای ایروپونیک نباشید شرکت آکافارم بسته به انتخاب شما در نوع سیستم ها تمام تجهیزات لازم را صفر تا صدآماده و به محل مورد نظر شما ارسال میکند و درتمام مراحل نصب و راه اندازی و اجرا در کنار شما خواهد بود.مشاهده محصولات

چه گیاهانی را می توان با کشت ایروپونیک پرورش داد؟

در سیستم ایروپونیک شما میتوانید هر نوع گیاهی را با هر نوع گونه ای پرورش دهید اما توجه داشته باشید که این سیستم نیاز به نظارت دارد تا دما ، رطوبت ، پی اچ و….محلول غذایی را کنترل کنید.

-کاهو فرانسوی

-بادمجان

-صیفی جات (گوجه ،خیارو…)

-شاهی

-کرفس

-اسفناج

 

گیاهان دارویی و خوراکی مناسب برای کشت ایروپونیک چیست؟

-ریحان

-نعنا

-دارچین

-زنجبیل

بهترین میوه های گلخانه ای ایروپونیک کدام است؟

-توت فرنگی

-گلابی

-هندوانه

بهترین گل های گلخانه ای ایروپونیک کدام است؟

-میخک

-گل رز

-ارکیده