هیدروپونیک
شناسه پست: 8480
بازدید: 506

هیدروپونیک چیست؟

هیدروپونیک یا کشت بدون خاک یک تکنولوژی پیش رفته  برای پرورش گیاهان در محلول غذایی است ،که تمام عناصر مورد نیاز گیاه را به طور مستقیم در اختیار آن قرار می دهد.

هیدروپونیک

هیدروپونیک روشی مدرن در کشاورزی است که گیاه بجای ریشه زدن در خاک این بار در آب و مواد غذا ریشه‌زده و نمو پیدا می‌کند و عامل مهم و اصلی رشد گیاه در آب و مواد نور خورشید می‌باشد، که با استفاده از مواد مغذی و بودن آب به صورت دائمی گیاه بدون خاک مرتفع می‌شود.

با استفاده از کشت هیدروپونیک می توان در تمام فصول سال کشت را انجام داد و کشاورزی ادامه داشته باشد و همچنین این روش روشی استیریر و پاکیزه برای گیاهان می‌باشد.

این روش مناسب برای افرادی می‌باشد که در شهر هستن و محیط باز برای کشاورزی محدود می‌باشد که باسیستم کشت هیدروپونیک می‌توانند در منازل مسکونی آپارتمان‌ها نیز کشت و کشاورزی کنند.

چرا کشت هیدروپونیک از کشت خاکی کاربردی تر است؟

>در کشت هیدروپونیک با توجه به نوع گیاه تولید شده می توان تمام عناصر مورد نیاز آن را در تمام مراحل رشد به میزان کاملا استاندارد تنظیم کرد و در اختیار گیاه قرار داد در نتیجه آسیب های ناشی از کمبود عناصرغذایی یا بیش از حد بودن عناصر به حداقل می رسد.

این درحالی است که اکثریت خاک ها قادر به تامین همه نیازهای غذایی گیاه نخواهند بود.

همانطور که پیش تر گفتیم درهیدروپونیک مواد مغذی مورد نیاز گیاه به طور مستقیم در اختیار گیاه قرار می گیرد در نتیجه دیگر نیاز نیست که گیاه مانند بستر های خاکی برای جذب مواد مغذی با دیگر جانداران رقابت کند و این انرژی صرف رشد بیشتر ریشه می شود که در نهایت مقدار جذب مواد مغذی توسط ریشه افزایش و سرعت رشد گیاه بالا می رود و شاهد محصولات با کیفیت تر خواهید بود.

از دیگر مزایای کشت هیدروپونیک نسبت به کشت خاکی می توان به سطح اورگانیک بودن محصولات اشاره کرد. در بستر خاکی از انواع مختلف کود های شیمیایی نظیر آفت کش ها ، قارچ کش ها و…. برای بهینه کردن بستر رشد گیاه استفاده می شود که با این حال نه تنها احتمال آلوده شدن گیاه به قارچ ها و آفت های مختلف وجود دارد بلکه استفاده از این کود های شیمیایی عملکرد محصول را تا حد زیادی کاهش می دهد.

ولی در کشت هیدروپونیک محلول غذایی و حتی ترکیبات مورد نیاز گیاه  صفر تا صد کنترل می شود ولی دقت کنید این کنترل به این معنی نیست که احتمال انتقال آفت به صفر می رسد زیرا آفات و قارچ هایی هستند که از طریق آب به گیاه منتقل می شوند اما ما با استفاده از سیستم های فیلتراسیون ویژه و تمیز کردن کامل اجزای سیستم این احتمال را به حداقل ممکن می رسانیم  و در نهایت شما شاهد گیاهانی با ریشه بسیار محکم و تمیز و محصولاتی کاملا اورگانیک با طعم و بوی بسیار بهتر و با کیفیت تر می باشید.

مقدارمحصول بیشتر یکی دیگر از مزیت های سیستم هیدروپونیک نسبت به کشت خاکی می باشد ،در کشت خاکی نمیتوان بوته هارا از حد فاصله ای کمتر در کنار هم کاشت در نتیجه برای کشت مثال 100 بوته گیاه نیاز به فضای بیشتری است ولی در کشت هیدروپونیک کشت به صورت  عمودی یا افقی و در حداقل فاصله انجام می گیرد در نتیجه در همان مساحت کشت به جای 100 بوته می توان 1000 بوته کشت کرد و در این سیستم شما برخلاف کشت خاکی هیچگونه مشکلی برای علف های  هرز و وجین آن ها ندارید چون در این سیستم هیچ گونه علف هرزی وجود ندارد.

انواع سیستم هیدروپونیک

>سیستم DWC

سیستم DWC یا سیستم سطلی یکی از ساده ترین سیستم های هیدروپونیک می باشد که در این سیستم ریشه گیاهان به طور مستقیم در آب و محلول غذایی قرار میگیرند در سیستم  DWC  هرسطل مجهز به یک سنگ هوا می باشد که به خروجی یک پمپ اکسیژن متصل می شود و از کف سطل هوا را به داخل محلول غذایی می دمد و حباب های ریزی ایجاد می کند که از این طریق اکسیژن محلول را در دسترس ریشه گیاه قرار می دهد .

از مزایای این سیستم غوطه ور بودن مستقیم ریشه گیاه در محلول غذایی حاوی اکسیژن است که سبب افزایش سرعت رشد ، گل دهی و میوه دهی گیاه می شود.

سیستم 8 سطل هیدروپونیک

>سیستم RDWC

در این نوع سیستم مشابه سیستم DWC ریشه گیاه به صورت غرق آبی در ظرف حاوی محلول غذایی قرار گرفته و از طریق پمپ‌های اکسیژن،اکسیژن مورد نیاز را دریافت می‌کند علاوه بر این در این سیستم گردش آب از طریق پمپ آب انجام می‌شود که به دلیل عبور از فیلتر توری میکرونی صافی آب انجام می‌شود و در این سیستم به دلیل گردش آب بین ظرف یا سطل‌ها اکسیژن رسانی یکنواخت و عناصر غذایی یکنواخت باعث عملکرد بالاتری می‌شود.

سیستم RDWC هیدروپونیک8سطل

>سیستم فیتیله ای

سیستم فیتیله ای تنها سیستم هیدروپونیک است که نیازی به برق  ندارد. در این سیستم گیاهان به طور مستقیم در یک بستر جاذب مانند پرلیت قرار می گیرند.توجه داشته باشید که این سیستم ماهیت بسیار ساده ای دارد و مناسب گیاهان کوچک باغ و خاص هستند زیرا به خاطر ماهیت ساده ان گیاهان قادر به دریافت مقدار قابل توجهی از مواد مغذی نیستند در نتیجه هر گیاهی که به مقدار قابل توجهی به اب نیاز نداشته باشد در این سیستم به خوبی رشد می کند .

پس در این سیستم نمی توان گیاهانی مانند فلفل،گوجه و… و در کل گیاهانی که تغذیه سنگین دارند کشت داد.

>سیستم قطره ای

سیستم آبیاری قطره ای یکی دیگر از انواع روش های کشت هیدروپونیک می باشد .این سیستم غالبا دارای تایمر وپمپ ونازل هایی برای آبیاری و محلول رسانی به گیاهان می باشد و عمل آن به این شکل می باشد که گیاه در بستر خنثی ای ( میزان ……)مانند کوکوپیت  لیکا پرلیت پشم سنگ قرار گرفته و مطابق با برنامه ریزی تایمر محلول غذایی  به درون لوله ای پمپ می شود واز طریق نازل های آبیاری قطره ای  به  طور مستقیم به پایه گیاه رسیده  و پس از غذارسانی به شکل بازیافتی محلول باقی مانده از زیر بستر  خنثی جمع اوری شده و به مخزن ذخیره بر میگردد. این سیستم مناسب کشت گیاهانی نظیر گوجه فرنگی ، خیار ، فلفل میباشد.

>سیستم NFT

سیستم NFT از کانال های شیب دار  NFT تشکیل شده است که در این سیستم محلول غذایی از مخزن به  این کانال ها پمپ شده و انتهای ریشه گیاهان در جریان کم عمقی از محلول غذایی قرار می گیرنمد و به مقدار مناسب مواد مغذی را جذب می کنند پس از آن به علت شیب کانال مواد اضافی مغذی به مخزن باز می گردد.

مزایای کشت هیدروپونیک

-امکان کشت محصول در تمام طول سال : لامپ های رشد و کنترلر های خاص در این سیستم این امکان را می دهد که در تمام طول سال بدون توجه به فصل و دما محصولات متنوع پرورش داد.

-قابل اجرا  در محیط های کشت کوچک یا بزرگ با فضای بسته یا باز

-راحتی از علف های هرز و آفات مختلف

-تولید گیاهان اورگانیک با کیفیت بسیار بالاو عطر و طعم بهتر

-مصرف بسیار کمتر آب: به دلیل چرخشی بودن این سیستم محلول غذایی باقی مانده بعد از هر گردش دوباره به مخزن جهت گردش بعدی بازمیگردد به این ترتیب مقدار مصرف آب به حداقل می رسد.

-کاهش نیاز به مواد شیمیایی: محیط بسته و کنترل شده آلودگی احتمالی و مسائل مربوط به آفات را از بین می برد، بنابراین نیازی به علف کش یا آفت کش نیست

-جذب بالای عناصر مغذی:در کشاورزی سنتی گیاهان برای جذب مواد مغذی باید با جانداران دیگر رقابت کنند اما در سیستم هیدروپونیک این مواد به طور مستقیم در اختیار گیاه قرار می گیرد

-افزایش سرعت رشد : با هیدروپونیک، ریشه گیاهان نسبت به زمانی که در خاک یا سایر سیستم های کشت رشد می کند ، به اکسیژن و رطوبت دسترسی بیشتری دارند و در نتیجه رشد سریعتر و بازدهی بیشتری دارند.

معایب کشت هیدروپونیک

-هزینه اولیه ساخت یک گلخانه هیدروپونیک در شروع کار نسبتا بالاست ولی پس از شروع کار برگشت هزینه اولیه راه اندازی زیر یک سال را در پی خواهد داشت.

-نیاز به کنترل منظم  میزان PH ، دما،EC و…دارد.

-چون بستر گیاهان آبی است احتمال انتقال بیماری از آب وجود دارد ولی با استفاده از محلول های مختلف میتوان این موضوع را کنترل کرد.

-کاشت گیاه با سیستم هیدروپونیک نیازمند دانش و مهارت تخصصی می باشد.

-در روش هیدروپونیک اگر آب مورد نیاز گیاه قطع شود، گیاه از بین خواهد رفت. پس با اینکه کشت ‏هیدروپونیک راحت است ولی باید دائما حواستان به آب و مواد غذایی باشد.‏

خرید تجهیزات سیستم هیدروپونیک

حال که با کشت هیدروپونیک و انواع سیستم های آن آشنا شدید برای خرید این سیستم از طریق شرکت آکافارم می توانید اقدام کنید.

شرکت آکافارم تولید کننده مستقیم انواع سیستم های کشت بدون خاک ازجمله هیدروپونیک ، ایروپونیک ، سیستم های کشت عمود ، سیستم های سطلی ایروپونیک و سیستم های سطلی DWC ،RDWC و سیستم های NFT می باشد که شما میتوانید با خیال راحت سیستم مورد نظر خود را با ضمانت خود شرکت خریداری کنید.مشاهده محصولات